Keuruun rautieasema

Rautatie saapui vihdoin Keuruun kirkonkylään, kun Jyväskylän rata valmistui vuonna 1897. Aiemmin Keuruun asema oli sijainnut vuodesta 1883 Haapamäellä.

Keuruun rautatieasema rakennettiin rautatiehallituksen arkkitehti Bruno Granholmin tyyppipiirustusten mukaan V luokan asemaksi. Asemarakennuksen runsas koristelu ja kansallisromanttiset piirteet ovat tyypillisiä rakennusajalle ja Granholmin suunnittelemille rautatierakennuksille. Asema on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Nykyään se on yksityiskäytössä. Viehättävä asema on usein mainittu Suomen kauneimmaksi.

Asemaa ympäröi ajan tavan mukaan asemanpuisto hiekkakäytävineen ja istutuksineen. Puistoalue on sittemmin pienentynyt muun muassa valtatie 23 rakentamisen vuoksi.

Rautatieaseman läheisyydessä sijaitsee aseman makasiinirakennus sekä entiset asemapäällikön ja ratamestarin talot. Ne muodostavat aseman kanssa rakennushistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden. Keuruun asemamiljöö on osa Keuruun vanhaa keskustaa.

Lähteet:

Äijälä, Niina 2011: Keuruun keskusta. Rakennusinventointiraportti. Keski-Suomen museo.

Aihe

Keuruu, rautatieasemat, rakennusperintö, kulttuuriympäristö, puurakentaminen, Granholm, Bruno, 1800-luku

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Keuruun rautatieasema avattiin vuonna  1897  ja sen on suunnitellut  Bruno Granholm . Nykyään rakennus on yksityiskäytössä.

Julkaisija

Keuruun kirjasto

Geolocation