Pekanniemi - Olavi Paavolaisen kesähuvila

Pekanniemi on arkkitehti Laila Niemiojan kirjailija Olavi Paavolaiselle suunnittelema huvila. Talo on sisustettu ajan tyylin mukaan ja puutarhassa näkyy yhä Paavolaisen kädenjälki.

Kiviselän Mustasalmen rantaan vuonna 1949 valmistuneen klassillisen tyylikkään huvilan tunnusmerkkejä ovat mm. aumakatto, pilarien varaan rakennettu ja liuskekivin verhoiltu kaunis kuisti, sekä pyöreä makuuhuoneen ikkuna.

Sisustukseltaan huvila edustaa 1940 - 50 -lukujen sisustustyyliä. Kalliolle tehdyn talon henkeä vaalii monipuolinen puutarha. 

Keuruulla ollessaan runoilija, klassikoiksi nousseitten matkakertomusten tekijä, radioteatterin johtaja ja tyyliniekka Olavi Paavolainen (1903 - 1964) rentoutui nauttien luonnosta ja puutarhanhoidosta. Paavolainen myös kirjoitti Keuruulla valmiiksi sotapäiväkirjansa Synkkä yksinpuhelu. Vuosien 1949 - 1964 kesinä Paavolaisen vieraina Pekanniemellä oli lukuisia aikakauden kulttuurihenkilöitä.

Huvila on ollut pitkään yksityisessä käytössä. Se avattiin kesällä 2017 ensimmäistä kertaa yleisön nähtäväksi ammattitaitoisen oppaan johdolla. Huvila ja puutarha ovat avoinna sopimuksen mukaan.


Lähde: www.pekanniemi.fi

Aihe

Keuruu, Paavolainen, Olavi, Niemioja, Laila, 1940-luku, huvilat, vapaa-ajan asunnot, kirjailijat, rakennusperintö, rakennukset

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Olavi Paavolaisen kesähuvila Pekanniemi on sisustettu ajan tyylin mukaan ja puutarhassa näkyy yhä Paavolaisen kädenjälki.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto.

Luontiajankohta

2021