Keuruulainen soutuvene on ollut maineikas ominaisuuksiltaan

Keuruulainen soutuvene oli malliltaan parhainta mitä Hämeessä ja Savossa oli nähty. Se oli kunnollinen, kepeä ja vakaasoutuinen vene.

Suomen naiset päättivät lahjoittaa Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnalle soutuveneen 5.8. 1885, jolloin keisarinna ja keisari Aleksanteri III tulisivat vierailulle Suomeen. Jo keväällä järjestettiin tuottoisa keräys, johon Suomen naiset osallistuivat innostuneesti. Keisarinna oli syntyjään tanskalainen ja suuri Suomen ystävä.

Koska keuruulainen vene oli kuuluisa ominaisuuksiltaan, päätettin keisarinnan vene tehdä tuon hyvän mallin mukaan. Ensin täytyi rakentaa keuruulaisesta veneestä mallikappale, jonka mukaan varsinainen vene sitten rakennettaisiin. Venemallin taitava rakentaja oli itseoppinut  venemestari Wilhelm Valkama, joka paikallisesti tunnettiin Vene-Wilhelminä. Keisarinnalle rakennettu soutuvene oli hieman leveämpi ja korkeampi kuin keuruulaisveneet yleensä.

Varsinainen keisarinnalle luovutettu vene rakennettiin Helsingin pohjoissatamassa laivanrakentaja F. Fredriksonin toimesta. Veneeseen tehtiin runsaasti erikoisvarusteluja. Siinä käytettiin runsaasti vaskea, messinkiä ja kultaa. Se koristeltiin mm. kauniilla kirjailuilla, lipuilla, ryijyillä ja matoilla. Veneen kyljessä oli kultakirjaimin veneen nimi, joka oli Saimaa. 

Kun elokuun 5. päivä vuonna 1885 koitti Lappeenrannassa, lahjaveneen soutivat juhlapaikalle kansallispukuun pukeutuneet neitoset, jotka edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen väkijoukko. Näky oli vaikuttava.

Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Päivää 5.8.1885 pidetään edelleenkin kansallispuvun syntymäpäivänä.

Keisarinnan veneen mallin rakentaja Vene-Wilhelmi eli Wilhelm Marianpoika Valkama oli syntynyt  7.5.1847 Keuruunkylän Lyhdeniemessä. Äiti antoi Wilhelmin ja hänen siskonsa  Lietun taloon kasvattilapsiksi vuonna 1850.

Vuonna 1873 Wilhelm muutti itselliseksi Keuruunkylän Koskelan talon Valkaman torppaan. Wilhelm Valkama ryhtyi rakentamaan veneitä, joiden myötä hänen maineensa taitavana veneenrakentajana  kasvoi. Hän mietti mielessään veneelle mallin ja sen hän toteutti ilman mitään piirustuksia. Hän sai monta ensimmäistä palkintoa rakentamistaan veneistä. Valkaman torpassa hän eli elämänsä  poikamiehenä,  siellä hän kuoli 25.7.1899, vain 52-vuoden ikäisenä.

Lähteet:

Tapio-lehti 19.8.1885
Suomen kuvalehti 27.10.1928
Mikkeli 18.8.1899

 

                                                                                                                                                 

Aihe

Keuruu, soutuveneet, veneet, Valkama, Vilhelm, 1880-luku, hallitsijat, keisarinnat, kansallispuvut, Maria Fjodorovna, Venäjän keisarinna

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Keuruulainen vene annettiin lahjaksi Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnalle vuonna 1885.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Luontiajankohta

2024