Kiinteistö Oy Keuruun Säästökeskus esittäytyy

Vuonna 1975 valmistui Kiinteistö Oy Keuruun Säästökeskus Keuruun keskustaan. Sitä mainostettiin Suur-Keuruun sanomissa ”Paremman palvelun talona”. Kiinteistöön tuli mm. K-Torimarket, josta mainittiin, että se on ”paikkakunnan paras myymälä”. Myymälä avattiin 4.6.1975 klo 9.30.
Mutta palataanpa aikaan, ennen kuin kiinteistö valmistui.

Sijoituspaikan historiaa

Kiinteistö rakennettiin ns. Jalosenkulmaan, Keuruun linja-autoaseman aukiolle (nykyinen ECenter; tunnetaan myös nimellä Sähkön talo). Säästökeskuksen tieltä purettiin Jalosen talo elokuussa vuonna 1974. 100-vuotias ”nahkuritalo” poistui katukuvasta. Sitä pidettiin varsin olennaisena osana vanhaa Keuruuta. Jalosen talon oli alun perin rakennuttanut Frans Oskar Berggren (Vuoristo) v. 1882, ja hän toimi nahkurina talossa vuoteen 1896 saakka. Talon ja nahkurinliikkeen Berggren myi Naantalista tulleelle nahkuri Knut Ferdinand Lundellille, joka luopui liiketoiminnastaan vuonna 1905. Sittemmin nahkurinliikettä jatkoi K. Jalonen vuonna 1911 ja hänen poikansa Sulo Jalonen.

Kun Säästökulmaa suunniteltiin, sen suuri koko aiheutti paljon päänvaivaa. Kiinteistö rakennettiin Kauppakujan paikalle, jonka lähellä oli myös taksiasema. Taksiasema joutui väistymään uuden rakennuksen tieltä. Lisäksi nakkikioskikin joutui lähtemään ahtauden vuoksi. ”Lehdon grillikioski” oli nuorison suosima kokoontumispaikka. Hilkka Lehto toivoi tuolloin, että olisi saanut uuden paikan toiselta laidalta torialuetta, mutta valitettavasti suunnittelijoiden mukaan tilaa ei ollut.

Koko- ja rakennuttajatietoja

Linja-autoaseman suunnassa olleen K-Torimarketin pinta-ala oli 1040 m2. Rakennuksen kadunpuoleisessa osassa toimi Keuruun Säästöpankki 564 m2:n kokoisessa tilassa. Alakerrassa olivat tilat Fysikaaliselle hoitolaitokselle ja se hallitsi 163 m2:ä, lisäksi siellä olivat ja pankin sosiaalitilat. Lisäksi yläkerrassa kadunpuoleisessa osassa oli 3 asuinhuoneistoa (284 m2) ja K-Torimarketin yläpuolella oli tilat kolmelle toimistohuoneistolle (218 m2). Näihin muutti mm. Rakennusliike E. ja V. Kaartinen Oy.
Kiinteistön rakentajana toimi E. ja V. Kaartinen Oy. LVI-töistä vastasi Vesi-Putki Oy. Keuruun Sähkö Oy hoiti sähkötyöt ja Keuruun Värikeskus Oy maalaustyöt.

K-Torimarket

K-Torimarket möi elintarvikkeita, kodintarvikkeita, tekstiilejä, taloustavaroita, retkeilyvälineitä ja lisäksi liikkeessä oli asiakaskahvio. Avajaisissa oli mukana Paula-tyttö ja lapsille jaettiin ilmapalloja.
K-Torimarketin ensimmäinen kauppias oli K-Valinta Myllymäestä tuttu Kauko Myllymäki. Avajaisissa kerrottiin käyneen yli 4000 vierasta. Myllymäki kertoi 10.6.1975 Suur-Keuruun Sanomissa, että työntekijävahvuus tulee kesäaikana olemaan n. 20. Torimarket mainitaan nykyaikaiseksi kauppapaikaksi, jossa on uusimmat kalusteratkaisut sekä runsaat ja tehokkaat kylmätilat. Lisäksi luvataan, että kassoja on riittävästi ja että ”mieleinen lihapala löytyy lihatiskiltä kiireisenä aikanakin jonottamatta”.

Keuruun Säästöpankki

Keuruun Säästöpankista sanotaan, että ”nuorekas henkilökuntamme on valmiina uusissa tiloissa palvelemaan Teitä entistä yksilöllisemmin” ja mainoksessa on kuva koko henkilökunnasta kesäkuun Suur-Keuruun Sanomissa vuonna 1975.

Lähteet:
Suur-Keuruun Sanomat 1974
Suur-Keuruun Sanomat 1975
Uusi Aura 1905

Kuvaus

Keuruulle valmistui Kiinteistö Oy Säästökeskus vuonna 1975. Vuonna 2024 rakennus on tullut käyttöikänsä päähän ja se puretaan.

Julkaisija

Keuruun kirjasto

Luontiajankohta

2024