Postin toimintaa Haapamäellä

Postin kulku nopeutui, kun rautatie saapui Haapamäelle 1883. Hevoskyydillä kulkenut posti alkoi liikkua rautakiskoilla. Aluksi Haapamäen posti oli nimeltään Postiasema Keuru, aseman nimen mukaan. Vuonna 1894 nimi oli I luokan postitoimisto Keuruun asema.

Jyväskylän radan rakentamisen myötä aseman nimeksi tuli Haapamäki, ja 1.1.1897 otettiin käyttöön Ensimmäisen luokan postitoimisto Haapamäki. Seuraava nimimuutos tulikin vasta vuonna 1947, kun nimeksi tuli Posti- ja lennätintoimisto Haapamäki. Pian nimeä taas muutettiin ja se oli Posti ja lennätinkonttori Haapamäki.

Postikonttorin hoidosta vastasi aluksi asemapäällikkö. Käytännössä hoitaja oli asemapäällikön vaimo tai muu naispuoleinen perheenjäsen. Kun junat oli passattu, väki meni aseman sisälle käytävän päässä sijaitsevalle postiluukulle, josta posti jaettiin. Pitkää käytävää kutsuttiin koritooniksi. Joskus postia joutui jonottamaan pitkäänkin. Mutta samallahan siinä odotellessa tavattiin tuttuja ja vaihdettiin myös muut kuulumiset.

Posti toimi Haapamäen asemarakennuksessa vuoteen 1946. Sitten pystytettiin varsinainen ensimmäinen postitalo, aseman mäen päälle, rautatieaseman viereen. Rakennuksen hirret olivat peräisin luovutetusta Karjalasta postirakennuksesta. Myös kalusteista osa oli Elisenvaaran entisestä postista. Rakennuksen yläkerrassa oli postinhoitajan työsuhdeasunto. Samalla alkoi postin toiminta VR:stä riippumatta.

Postin asiakaspalvelutilat pankkitoimintoineen siirtyivät Haapamäen keskustaan Mäki-Matin kiinteistöön E-liikkeen entisen lihaosaston tiloihin 1.3.1974. Entisessä postitalossa säilyivät postimiesten työtilat. Posti toimi Mäki-Matin kiinteistössä siihen saakka, kunnes toiminnot siirtyivät Salen tiloihin.

Postin muuttaminen pois rautieaseman läheltä liikekeskustaan herätti vastustusta. Koettiin, että postin oikea paikka olisi ollut rautatieaseman luona. Uudet asiakaspalvelutilat kuitenkin osoittautuivat pian viihtyisiksi ja toimiviksi.

Haapamäen alkuperäinen postitalo paloi korjauskelvottomaksi 31.12.1986 aamupäivällä. Tiloissa toimi alakerrassa karkkitehdas ja yläkerta oli asuinkäytössä. Yläkerrassa nukkuneet lapset pelastettiin täpärästi tulipalosta, mutta perheen omaisuus menetettiin. Samoin karkkitehtaanirtaimiston vahingot olivat huomattavat. Palossa tuhoutui mm. 1000 kg sokeria. Postitalo purettiin myöhemmin.


Lähteet:

Suur-Keuruun sanomat 2.3.1974, Suur Keuruu 2.1.1987.

Vaissi, Ilmari 1987, Haapamäki 100 vuotta. Keurusprint oy.

Kysymyksiä keskustelun tueksi.

1. Oletko käynyt koskaan oikeassa postissa, mitä siellä voi tehdä?
2. Minkälaista postia olet saanut ennen vanhaan ja nykyisin?
3. Haapamäen postilla on ollut monenlaisia nimiä. Millaisia?
4. Missä posti on sijainnut Haapamäellä?

 

Aihe

Haapamäki (Keuruu), posti, rakennukset käyttötarkoituksen mukaan, postipalvelut, muistelu, kokemuskerronta, muistot

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Haapamäen muistelupiirin tarinoiden pohjalta kootussa tekstissä käydään läpi postin toimintaa ja postin toimirakennuksia Haapamäellä 1880-luvulta 1980-luvulle.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto