Kulki se posti ennenkin – Postin historiaa Keuruulla

Keuruulle saatiin keisarillisen senaatin suostumuksella ensimmäinen postitoimitus Keuru kk 1.9.1878. Postiliikenteen saamista oli voimakkaasti ajamassa patruuna G.A.Serlachius, sillä hän oli 1870-luvulla alkanut ajaa postin perustamista Mänttään. Keuruun kuntakokouksessa se ei saanut kannatusta ennen kuin esitettiin postitoimiston perustamista Keuruun kirkonkylälle.

Tätä ennen postia kuljettivat lukkarit ja 1850-luvulla kestikievari Samuli Hoskari ja talolliset. Ns. kihlakunnan postia kuljettivat ainakin Kaarlo Lankkua, Hermanni Kortemäki ja Heikki Honkamäki.

Ensimmäisen postitoimiston hoitajaksi palkattiin Angelika Bergroth. Postin paikka oli Lehtiniemen pappilassa, sillä Bergrothin isä, Frans Bergroth, toimi Keuruulla rovastina. Posti saavutti vastaanottajansa siten, että kirkossa kuulutettiin, kelle sitä on saapunut. Jos vastaanottajaa ei kuitenkaan kirkossa ollut, hän joutui hakemaan postinsa myöhemmin pappilasta.

Tämän jälkeen postitoimisto sijaitsi suntio Uskalilta vuokratuissa kahdessa huoneessa sekä vuosina 1896-1916 kauppias Valkolan talossa. Tuolloin postinhoitajana toimi Amanda Kepplerus. Posti oli vuokralaisena 40 vuotta Keppleruksen rakennuttamassa talossa, vuoteen 1946 saakka. Tämä rakennus sijaitsi rautatien ja vanhan kirkon välillä.

Vuosina 1916-1927 postia hoiti viipurilainen neiti Edla Bergman. Häntä kuvataan tarmokkaaksi ja huumorintajuiseksi, josta pidettiin. Toisaalta kerrotaan hänen säilyttäneen revolveria postirosvoja vastaan.

Keuruun posti on yli 140-vuotias. Sen historia on kulkenut yhden henkilön hoitamasta postitoimistosta yli sadan hengen yhteisöksi pienentyäkseen jälleen.

Postitoimipaikkoja oli vuosina 1878 - 1985 yli kaksikymmentä, kun niitä vuonna 2022 on kaksi: Keuruulla kirjakaupan yhteydessä ja Haapamäellä Salen palveluiden ohessa.

Lähteitä: Suur-Keuruun sanomat 31.8.1978. ”Keuruun postin historiaa 100 vuoden ajalta”
Korpirastaan kotikylä Jukojärvi. Toim. Liisa Lappi, Jukojärven kylätoimikunta. Gummerus: 1999.

Aihe

Keuruu, posti, postiliikenne, postityöntekijät, postipalvelut

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Tekijä

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto