Ilmavalvojat -muistomerkki Haapamäellä

Ilmavalvojat-niminen muistomerkki sijaitsee Haapamäen Suojan tontin korkeimmalla kohdalla. Patsaan on suunnitellut ja valanut Timo Kara. Muistomerkki koostuu n. 160 cm korkeasta pronssipatsaasta, joka seisoo metrin korkean luonnonkiven päällä. Kiveen on laitettu neljä kappaletta pronssilaattoja, jotka kertovat Suoja-rakennuksen historiasta. Pronssipatsas esittää kahta seläkkäin olevaa naista tähystämässä taivaalle. Se kuvaa lottia ilmavalvoja tehtävissä, ja toimii muistutuksena Haapamäen sota-aikaisesta elämästä. Ilmavalvojat paljastettiin 4.9.1994, tasan 50 vuotta jatkosodan päättymisestä.

Lotat ilmavalvojina

Talvisodan sytyttyä Haapamäellä toimi näkö- ja kuulohavaintoihin perustuva ilmavalvonta keskus silloisessa suojeluskuntatalossa. Lotat työskentelivät ilmavalvontakeskuksessa ilmavalvojina. Apunaan heillä oli vain kiikari, lentokonekuvasto ja suuntolevy. Heidän tehtävänään oli tunnistaa koneet, laskea niiden lukumäärä ja arvioida lentosuunta. Tiedot ilmoitettiin lento-ja ilmatorjuntayksikölle. Vuorossa oli aina kaksi lottaa kahden tunnin ajan, kovalla pakkasella vuorot olivat puolituntisia.

Suoja rakennus toimi koko sodan ajan (1939 - 1944) mm. ilmavalvonta asemana, lottien huolto- ja muonitus toiminnan tukikohtana ja koulutuskeskuksena.

Muistomerkki hankkeen synty

Lehtori Toivo Luukola sanoo puhuneensa jo ennen lotta-muistomerkin suunnittelua maanpuolustusaiheisen muistomerkin tekemisestä. Ajatus sai tuulta alleen, kun nuoret olivat alkaneet kiinnostua sota-ajasta. Ajatusta kehitettiin jonkun aikaa, kunnes se pysähtyi kun patsaan tekijäksi toivottu Pentti Papinaho kuoli. Luukola otti asian uudestaan esille 12.11.1993 Ilmari Vaissille. Vaissi kävi myöhemmin tapaamassa Pihlajavedellä asuvaa Timo Karaa, joka oli sanonut voivansa tehdä muistomerkin ja laatat kivenlohkareeseen, jonka päälle patsas asetettaisiin. Aikataulu oli kiireellinen, koska patsas haluttiin paljastaa jo seuraavana vuonna, kun jatkosodasta oli kulunut 50 vuotta.

2.12.1993 Ilmari Vaissi järjesti lottapatsas asiasta kokouksen kodissaan, johon kutsui nykyisiä että entisiä haapamäkeläisiä, sekä oman kylän väkeä. He päättivät yksimielisesti, että patsaan tulisi esittää ja kuvailla lottien Suojalla suorittamaa ilmavalvontatoimintaa talvisodan aikana.

Hanke sai ensimmäisen rahoituksensa sähköyhtiö Väärikosken Sähkö oy:ltä, yhtiölle jäljelle jääneistä rahoista. Hanketta rahoitettiin myös varainkeruulla, joka suoritettiin Haapamäen Lions Clubin nimissä sen vuoksi, ettei muistomerkkitoimikunta ollut virallinen yhtiö eikä siksi voinut anoa valtakunnallista keräyslupaa. Myös kulttuuriosastolta pyydettiin varoja hankkeeseen, joka myönsi heille 20 000 markkaa viime tingassa ennen patsaan paljastusjuhlaa.

Muistomerkin vaiheita

Patsaan virallinen valmistus alkoi 15.4.1994, kun toimikunnan ja taiteilijan välinen tilaus- ja toimitussopimus pronssiveistoksesta allekirjoitettiin Haapamäellä. Toukokuussa 1994 luonnos esitettiin toimikunnalle, ja jo kesäkuussa patsaan kipsimalli oli valmis. Kesän aikana kokonaissuunnittelu oli tehty ja veistos oli valmis valettavaksi. Valu tapahtui kuudessa osassa Timo Karan kotitilalla Pihlajavedellä, ja patsas hitsattiin yhteen Jyväskylässä Erkki Liukkosen valimossa. Kun patsas oli valettu ja hitsattu, se vielä hiottiin ja patinoitiin.

Keväällä alkoi keskustelu lottapatsaan sijainnista. Se päätettiin asettaa Suojan pihan korkeimmalle kohdalle. Keuruun kaupungin rakennustarkastaja Mikko Tuominen myönsi toimenpideluvan, paikan ja antoi ohjeet perustöiden suorittamisesta. Jalustan perustyöt alkoivat. Erkki ja Timo Peräinen johtivat, koordinoivat ja valvoivat talkootyönä jalustan rakentamista ja patsaan pystyttämistä.

Koko patsaan teko kustansi yhteensä 80 000 markkaa. Paljastustilaisuuden ohjelmaan kuului muun muassa puheita ja kunnianosoitus sankari haudalla sekä Karjalaan jääneiden muistomerkillä. Tunnelma juhlassa oli kiitollinen, ja voittoisa.

Lähteet:
Ketola, Erkki 2014: Ilmavalvojat. Muistomerkki Haapamäellä. Koottuna muistomerkki-aiheeseen liittyvää aineistoa.

Aihe

Haapamäki (Keuruu), patsaat, muistomerkit, lotat, ilmavalvonta, kuvanveisto, Kara, Timo, Vaissi, Ilmari, projektit, seurantalot

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Haapamäen Suojan pihassa oleva lottien sodan aikaista työtä kunnioittava Timo Karan Ilmavalvojat-patsas valmistui vuonna 1994. Teksti kertoo patsashankkeen vaiheista.

Tekijä

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Luontiajankohta

2021