Vanhan Keuruun alue

Vanha Keuruu on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas alue Keuruun keskustan ytimessä. Alue on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö, joka kertoo rakennuksiensa kautta keuruulaisten elämästä kolmen vuosisadan ajalta.

Keuruun kirkonkylä ja kaupunki ovat rakentuneet Keuruun vanhan kirkon ympärille. Antti Hakolan rakentama, vuonna 1758 käyttöön otettu Keuruun vanha kirkko on suomalaisen puuarkkitehtuurin helmiä. Vuonna 1892 valmistunut, arkkitehti Theodor Granstedtin suunnittelema Keuruun kirkko edustaa uusgotiikkaa. Kirkon vieressä on Keuruun kotiseutumuseo. Punnosen talo vanhan kirkon vieressä edustaa keuruulaista virkamieskotia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

Keuruun pappilamiljöö on upeasti säilynyt kokonaisuus. Vuonna 1813 valmistuneessa Keuruun vanhassa pappilassa voi tutustua keuruulaiseen pappilaperinteeseen. Matkailukeskus Kamanan jykevä kivirakennus on alun perin vuonna 1903 rakennettu kirkkoherran pappilan navetta.

Jyväskylän radan valmistuttua Keuruun kirkonkylään saatiin rautatie ja rautatieasema vuonna 1897. Aiemmin rata oli tullut vain Haapamäelle asti.

Puuleikkauksin koristeltu arkkitehti Bruno Granholmin suunnittelema Keuruun asema on usein mainittu Suomen kauneimmaksi. Asemasta länteen on koristeellisia entisiä rautatien virkamiesten asuintaloja.

Valtatie 23 rakentaminen 1960-luvulla ja Keuruun kehitys muuttivat kirkonkylän ilmettä. Puutaloja purettiin ja niiden tilalle rakennettiin kerrostaloja. Vanhaan maantiehen kuulunut Lapinsalmen silta muistuttaa vuosisatoja käytetyistä kulkureiteistä.

Aihe

Keuruu, kirkonkylät, keskustat, rakennettu ympäristö, rakennusperintö, rakennukset, kirkkorakennukset

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Vanha Keuruu on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö Keuruun keskustassa. Alue kertoo rakennuksiensa kautta keuruulaisten elämästä kolmen vuosisadan ajalta.

Julkaisija

Keuruun museo

Luontiajankohta

2021