Ampialan Yrjöstä ja Halla-Viinestä

Halla-Oton veljenpoika Viine oli usein Ampialassa hommissa ja Yrjö parhaansa mukaan järjesti virne silmäkulmassa sopivia töitä.

Kerran Viine tuli taloon ja tiedusteli maalaustöitä. Aikansa mietittyään Yrjö-isäntä vei Viinen kiviaidan viereen ja sanoi, nämähän ne on vielä maalaamatta. Tarkoitus oli maalata joka kivi eriväriseksi, mutta kontrahti taisi jäädä tekemättä, koska Ampialassa ei ole näkynyt kirjavaa kiviaitaa.

Länkimestari Viine kyseli längentekoa. Asia kehittyi niin pitkälle, että Viine kyseli sopivia länkipuita, Yrjö vei hänet ison tervajuurikaskasan luokse ja sanoi, ala valita, siinähän noita puita.

Kerran Viine oli itse hakenut ojien penkoista sopivat pajupuut luokin tekoa varten. Apumiehensä Eino Ahosen kanssa lämmittivät saunan ja nostivat puut orsille hautumaan pehmeiksi. Eino koiranleukana nosti korennonkin joukkoon. Viine valitsi ensimmäisen taivutettavan luokkipuun ja lähti sitä painamaan seinustalla olleessa paininpuussa. Osui tietenkin olemaan ensimmäisenä korento, joka rouskahti poikki. Viine noitui, jaa, vanha Ampiainen on tuonut korennonkin painettavaksi. Syömään mennessä ropisi Yrjölle aikalailla, vaikka sillä kerralla Yrjö ei tiennyt asiasta mitään.

Aihe

Keuruu, Ampiala, Halla-Viine, kaskut, tarinat, työ, puutyöt, Ampiala, Yrjö

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Teksti kertoo muun muassa Halla-Viinen luokin teosta. Teksti on koottu Asunnan-Ampialan-Huttulan perinnepiirin muisteluista.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto