Kun Anna-mummo siivouskomeron keksi

Pohjoislahdella Koskenharjun tilalla asunut emäntä Anna Ruohonen oli aktiivinen järjestöihminen. Miehensä Juliuksen kanssa hän oli aikoinaan perustamassa Pohjoislahden nuorisoseuraa Männistölle. Anna oli myös innokas maa- ja kotitalousnainen. Kalmakosken partaalla sijannut koti ja pihapiiri olivat siistit ja ajanmukaiset. Olihan Anna jo lapsuudenkodissaan Heikkilässä oppinut emännän työt. Oppinsa hän jakoi myös tyttärelleen Elsalle, joka jatkoi edelleen perinnettä. Ottipa hän usein mukaansa tyttärenpoikiaankin järjestön retkille ympäri maata.

Seuratessaan aikaansa Anna huomasi lehdestä kerran kiinnostavan kilpailun. Siinä etsittiin kodin arkea helpottavia keksintöjä. Sellaisenhan Anna oli arjessaan toteuttanut! Tuvan nurkassa hänellä oli kolme komeroa – yksi henkarivaatteille, toinen hyllytavaralle ja kolmas ihan erikseen siivousvälineille. Tämän keksintönsä Anna ilmoitti lehdessä julkaistuun kilpailuun ja sillä heltisi voitto. Siivouskomero edusti ihan uutta ajattelutapaa 1960-luvun alun Suomessa.

Lehtimiehet kävivät kuvaamassa komeroa ja kyselemässä tietoja Annan oivalluksesta. Tarkkaan juttu sitten luettiin. Oli siinä Juliuskin hyvillään emäntänsä osaamisesta. Ylpeänä Anna esitteli siivouskomeronsa sisältöä, jossa oli erilaisia juuriharjoja, ämpäri, Mäntysuopaa, puuvartinen lattiamoppi hienoine mekanismeineen ja uusinta uutta oleva Nilfisk-pölynimuri. Kylän naisten ompeluseurassakin komeroa sisältöineen ihasteltiin, sillä tällaista hienoa ja naisen arkea helpottavaa kokonaisuutta ei tainnut naapurustossa muilla ollakaan. Anna-mummo oli tuon ajan kätevä emäntä!

Aihe

Pohjoislahti, maa- ja kotitalousnaiset, nuorisoseurat, kotitalous, Keuruu

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.