Kantele, Juhani

Kantele, Juhani

Aihe

Pihlajavesi (kunta), Haapamäki, kirkkoherrat, fyysikot, yliopistot

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Vuoksenrannassa syntynyt Juhani Kantele oli fyysikko ja Suomen ensimmäinen soveltavan kokeellisen ydinfysiikan professori. Hänen vanhempansa olivat Pihlajaveden kirkkoherrana 1941-1959 toiminut Martti Kantele ja Helmi Juuti.

Juhani Kantele valmistui ylioppilaaksi 1952 Haapamäen yhteiskoulusta, jonka jälkeen hän opiskeli fysiikkaa Helsingin yliopistossa väitelleen lopulta filosofian tohtoriksi vuonna 1959. Hänen väitöskirjansa käsitteli atomin viritystilarakennetta sekä sen energialeveyttä.

Tohtoriksi valmistumisensa jälkeen Kantele oli tutkijana Arkansasin yliopistossa, jossa hän kehitti tehokkaita menetelmiä atomiytimien gammasäteilyn havaitsemiseksi. Tähän tarkoitukseen hän rakensi erilaisia spektrometrejä ja pian hänestä tuli eräs huomattavimmista asiantuntijoista ydinspektroskopian alueella. Professori Kantele kuului myös atomiytimien E0-siirtymien johtaviin tutkijoihin.

Kantele oli Suomen ensimmäinen soveltavan kokeellisen ydinfysiikan professori. Hän toimi fysiikan dosenttina ja apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa sekä myöhemmin fysiikan laitoksen johtajana, matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaanina ja 25 vuotta ensimmäisenä fysiikan professorina Jyväskylän yliopistossa.

Professori Kanteleella oli merkittävä rooli normaalijohtavan hiukkaskiihdyttimen hankkimisessa Suomeen. Laitteiston hankintaprojekti kesti pitkään (1987–1991) ja se oli aikanaan Suomen kallein tutkimuslaiteinvestointi. Syklotronin hankinnan yhteydessä uusittiin koko kiihdytinlaboratorio. Valmistuessaan Jyväskylän yliopiston uusi hiukkaskiihdytinlaboratorio oli eräs merkittävimpiä eurooppalaisia ydinfysiikan laboratorioita. Juhani Kantele ehti vielä nähdä uuden laboratorion käyttökunnossa ja hänen johdollaan uudella laitteistolla tehtiin joitakin kokeita.

Kantele oli alan johtava tiedemies ja opettaja Suomessa; useimmat alan edustajat ovat olleet hänen oppilaitaan. Hän oli myös suosittu puhuja kotimaisissa ja kansainvälisissä tiedekonferensseissa. Hän oli vierailevana tutkijana ja luennoitsijana ulkomaisissa yliopistoissa Tanskassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Professori Kantele on kirjoittanut tai toimittanut useita fysiikan alaan liittyviä kirjoja. Huomattava osa niistä on ollut käytössä fysiikan oppimateriaalina.

Elinvuodet

1934-1993

Kirjallisuutta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhani_Kantele

Teoksia

Juhani Kantele: On the level structure of B10 (1959). Helsinki: Suomalainen Tiedeakatemia.
Juhani Kantele: Sähköopin cum laude-kurssin luennot (1968). Helsinki: Limes.
Juhani Kantele: Kvantti-, atomi- ja molekyylifysiikan cl-luennot : fysiikka 7. osa 1 (1970). Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.
Juhani Kantele: Kvantti-, atomi- ja molekyylifysiikan cl-luennot : (fysiikka VII). Osa 2 (1970). Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.
Juhani Kantele: What can we learn from EO transitions - and how? (1981). Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.
Juhani Kantele & Juha Äystö (toim.): Handbook of Nuclear Spectrometry (1995). Academic Press. ISBN 978-0123964403