Marttatoimia Keuruulla 2006-2015

Marttafestareiden marttoja vanhassa kirkossa 2014..jpg
Säännölliset marttaillat jatkuivat kuukausittain, aiheina mm. ravinto, puutarhanhoito, urheilu, kodinhoito, toisiin yhdistyksiin tutustuminen ja yritysvierailut. Ensimmäinen isompi Marttavoimaa –tilaisuus pidettiin 16.4.2008. Se kokosi kulttuuritalo Kimaraan n. 100 henkeä tutustumaan kierrätykseen, terveydenhoitoon, terveelliseen ruokavalioon ja marttatoiminnan sisältöön sekä katselemaan paikallisten liikkeiden muotinäytöstä. Kirjailija Hannele Huovi piti ”voimapuheen”.

Samoihin aikoihin Keuruun kaupunki viritteli suunnitelmia kirkonseudun kaavauudistuksesta. Valmistelevassa palaverissa käytiin joukolla ja saatiin todeta, että Marttamökki ei ollut siellä kovin ”korkeassa kurssissa”. Vaikutti siltä, että kaupunki halusi pyyhkiä koko mökin kartalta. Kaupungin arkkitehti Timo Määttä kutsuttiin usean kerran yhdistyksen hallituksen kokoukseen kuultavaksi.

Marttojen puheenjohtajaksi Kaarina Salosen jälkeen valittiin v. 2011 Pirkko Laine. Hänen aloitteestaan käytiin neuvotteluja maa-alueen vuokrasopimuksen jatkamisesta. Neuvottelujen tuloksena Martat saivat Keuruun seurakunnalta tuomiokapitulin hyväksymän vuokrasopimuksen 20 vuodeksi. Kaupunki totesi, ettei marttoja saa mökistään minnekään. Niinpä Martat alkoivat suunnitella mökin remontoimista. Vuosien varrella mökki on remontoitu perusteellisesti sisältä ja päältä, piha-alue siistitty ja saatu asianmukainen jätekatos.

Martat ovat jatkuvasti kouluttaneet keuruulaisia. On pidetty makkarakurssi, sähköttömyysilta, ohjattu sähköisen veroilmoituksen tekoon jne.
Yksi suurimmista ponnistuksista 2010-luvulla olivat Marttafestarit toukokuussa 2014. Keuruun Martat kutsuivat kaikki Keski-Suomen piirin yhdistykset viettämänä toiminnallista kesäpäivää Keuruulle. Päivä alkoi jumalanpalveluksella ja kirkkojen esittelyllä ja jatkui markkinahumussa Vanhan Pappilan pihapiirissä. Tarjolla oli hyvää ruokaa, viinimaistiaisia ja ostettavaa vaatteista kukkiin. Muotinäytökset ja musiikki ryydittivät päivää. Paikalle saatiin noin 250 marttaa eri puolilta maakuntaa.

Aihe

martat, yhdistykset, historiikit

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Tekijä

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto