Larmi, Paavo

Paavo Larmi ja nahkainen ajopuku, Chervolet vm. 1937 Hesperiankadulla.jpg
Rovaniemen jätkäpatsas.jpg
Paavo Larmi soittaa kannelta.jpg
Paavo Enon muisteluksia.pdf

Aihe

Keuruu--Häkkinen, Keuruu--Roosinpohja, autoilijat, autonkuljettajat, presidentit

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Keuruun Häkkisen kylässä syntynyt Paavo Larmi toimi Suomen tasavallan viiden presidentin autonkuljettajana vuosina 1936-1947. Presidentteinä tuona aikana olivat Pehr Svinhufvud 1931-1937, Kyösti Kallio 1937-1940, Risto Ryti 1940-1944, Carl Mannerheim 1944-1946 ja Juho Paasikivi 1946-1956.

Paavo Larmi on ollut taiteilija Kalervo Kallion mallina tämän veistäessä Jätkän patsasta. Kuvanveistäjä lienee tutustunut Larmiin tämän Helsingin aikoina, koska oli presidentti Kallion lähisukulainen. Vuonna 1955 paljastettu veistos sijaitsee Rovaniemellä Kemijoen Ounaskosken vieressä ja sen on lahjoittanut Kemijoki Oy. Jätkänpatsaan lakitus vappuaattona on ylioppilaiden jokavuotinen perinne Rovaniemellä.

Lopetettuaan työskentelynsä presidentin palveluksessa ryhtyi Larmi kuorma-autoilijaksi ja perusti pientilan Roosinpohjan kylälle. Autoilija Larmi ajoi mm. soraa ja puutavaraa. Hän on myös entinen Keuruun kunnanvaltuuston jäsen (SMP) ja Keuruun Sotaveteraanit ry:n perustajajäsen (1968). Vapaa-aikanaan Larmi soitti kannelta ja harmonikkaa ja sävelsi kansanmusiikkia, minkä lisäksi hän harrasti kirjoittamista. Helsingissä ollessaan hän harrasti painia Helsingin Kilpaveljissä, jossa oli harjoituksissa mm. painin kaksinkertaisen olympiavoittaja Kustaa Pihlajamäen painitoverina. Asui työuransa jälkeen elämänsä viime vuodet Mäntässä.

Elinvuodet

1914-1988

Muuta merkittävää

Hämeenlinnan Pallokerhoa edustava jääkiekkomaalivahti Emil Larmi on Paavo Larmin pojantyttärenpoika.
Vuoden 1970 Miss Suomi Ursula Rainio on Paavo Larmin sisarentytär.