Niemioja, Laila

Laila Niemioja in 1973.jpg
Keuruu Laila Niemiojan piirustuslaudalla.pdf

Aihe

arkkitehdit, kirkonkylät

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Laila Niemioja syntyi Kajaanissa vuonna 1914. Hänen vanhempansa olivat taitelija Toivo Gideon Tuhkanen ja Martta Tuhkanen o.s. Rechardt. Laila valmistui ylioppilaaksi Töölön yhteiskoulusta vuonna 1932 ja arkkitehdiksi Helsingin Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 1938. Hän teki opintomatkoja Ruotsiin, Viroon, Ranskaan, Englantiin, Italiaan ja Yhdysvaltoihin. Niemioja työskenteli SOK:n rakennusosastolla vuosina 1937-1941, arkkitehti Aarne Ervin toimistossa 1941-1942, SAFA:n standarditoimistossa 1943-1945.

Oman toimiston Niemioja perusti Keuruulle vuonna 1946 puolisonsa Teuvo Niemiojan toimiessa Orion Oy:n Keuruun tehtaan isännöitsijänä ja teknisenä johtajana. Vuonna 1956 Niemiojat siirtyivät Helsinkiin, jossa toimisto laajeni ja muuttui myöhemmin arkkitehtitoimisto Niemioja-Uusitalo Oy:ksi. 1960-luvulla Niemioja toimi sairaala-arkkitehtina Lähi-Idässä ja tehdassuunnittelijana Madagaskarilla.

Laila Niemioja tunnetaan erityisesti julkisten rakennusten arkkitehtina. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Keuruun, Nastolan, Säkylän ja Ilomansin terveyskeskukset sekä Jokilaakson sairaala Jämsässä. Niemioja ja hänen toimistonsa ovat suunnitelleet useita Keski-Suomen kouluja, vanhainkoteja ja sairaskoteja. Niemiojan käsialaa ovat myös Saarijärven museo ja kirjailija-runoilija Olavi Paavolaisen kesähuvila, joka sijaitsee Keuruulla. Myös useat sankarivainajien muistomerkit mm. Keuruulla, Pihlajavedellä ja Koskenpäällä ovat hänen tuotantoaan.

Elinvuodet

1914-2001