Niemioja, Teuvo

Teuvo Niemioja 1965.jpg

Aihe

urheilujärjestöt, lääketeollisuus

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Teuvo Niemioja valmistui Helsingin teknillisestä korkeakoulusta kemisti-insinööriksi tarkoituksenaan jatkaa opiskelujaan lääkekemian alalla. Talvi- ja jatkosota keskeyttivät hänen opiskelunsa. Työuransa alussa Teuvo Niemioja toimi tutkimusinsinöörinä ja osastonjohtajana Lääketehdas Orion Oy:ssä 1940-1945, jonka jälkeen siirtyi Keuruulle Orion Oy:n teknilliseksi johtajaksi ja isännöitsijäksi. Hän sai vuonna 1954 WHO:n stipendin jatko-opintoja varten Yhdysvalloissa. Hän opiskeli Minnesotan yliopistossa Yhdysvalloissa ja hankki Master of Science - saniteetti-insinöörin oppiarvon 1956.

Palattuaan Suomeen hän muutti Keuruulta Helsinkiin ja toimi Instrumentarium Oy:n osastopäällikkönä ja teknillisenä johtajana 1956-1960. Työskenteli terveydenhoitoinsinöörinä Lääkintöhallituksessa 1960-1965 ja toimitusjohtajana Lääketehdas Orion Oy:ssä 1965-1970. Näiden lisäksi han perusti oman konsultointialan yrityksen, Te-Rak (Terveysrakenne) Oy:n ja johti firmaa toimitusjohtajana 1960-1974. Samaan aikaan hänet nimitettiin kansainvälisten saavutustensa ansiosta International Hospital Consultants-ryhmän puheenjohtajaksi.

Niemioja kehitti työuransa aikana sairaalahygieniaa ja vesiensuojelua. Hän kirjoitti terveydenhuoltoalan artikkeleita ja oppikirjoja (Terveydenhuollon tekniikka 1960 ja Aseptiikan tekniikka 1964) ja teki lääkkeiden vienninedistämismatkoja Beirutissa, Libanonissa sijaitsevan haarakontorinsa kautta mm. Lähi-Itään ja Pohjois-Afrikkaan. Aktiivisena yhteiskunnallisena toimijana hän tutustui vuosien aikana moniin aikansa merkkihenkilöihin työssään kuten Arvo Ylppöön, Urho Kekkoseen, Erkki Leikolaan ja Niilo Tarvajärveen. Silloinen kauppa ja teollisuusministeri, Väinö Leskinen, oli hänen hyvä ystävänsä.

Keuruulla ollessaan Niemioja oli aktiivisesti mukana mm. Kisailijoitten toiminnassa. Hän perusti uudelleen Keuruun Kisailijoiden pesäpallojaoston 1946 ja toimi Keuruun Kisailijoiden puheenjohtaja 1946-1949. Hän johti Keuruun Kisailijoiden joukkuetta ensimmäisissä Suomen Suurkisoissa Helsingissä 1947. Hän kuului myös seuran mestaruussarjassa vuonna 1958 pelanneeseen pesäpallojoukkueeseen.

Teuvo Niemioja palveli talvi- ja jatkosodassa Karjalan Tykistörykmentissä (KrTR:ssa) ja osallistui patteriston päällikkönä muun muassa Tali-Ihantalan taisteluihin sodan loppuvaiheessa. Hän oli sotilasarvoltaan kapteeni. Hänen harrastuksiinsa kuuluivat kirjallisuus, shakki, tennis, jääpallo (Viipurin Sudet) ja pesäpallo (Puna-Mustat/Keuruun Kisailijat).

Elinvuodet

1915-1974

Muuta merkittävää

puoliso arkkitehti Laila Niemioja