Leppäjärvi, Nikodemus

nikodemus_leppäj.jpg

Aihe

Keuruu--Häkkinen, talonpojat, metsätilat, kirkonkellot, laivanvarustajat, Mikkola, Kerttu

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Lähdeviittaus

Vesterinen, Liisa 2017: Nikodemus Leppäjärvi – talonpoika ja kunnallisvaikuttaja Häkkisestä. Keuruun Joulu 2017. Lions Club Keuruu ry.

Biografia

Nikodemus Leppäjärvi oli talonpoika ja monipuolinen 1800-luvun loppupuolen yhteiskunnallinen vaikuttaja Häkkisestä. Leppäjärven tila kuului aikanaan Keuruun suurimpiin ja kehittyneimpiin. Talon isäntää voidaan luonnehtia nimikkeillä aktiivinen maatilansa kehittäjä, suunnitelmallinen metsänhoitaja, kirkkoraadin jäsen, kunnanvaltuuston jäsen, laivanvarustaja, mesenaatti ja heikompiosaisten auttaja.

Nikodemus Leppäjärvi lahjoitti Keuruun uuteen kirkkoon kirkonkellon ja hän omisti yhdessä partruuna Gösta Serlachiuksen kanssa aikoinaan Keurusselällä liikennöineen Keuru-laivan.

Leppäjärven ensimmäinen puoliso oli Fredrika Adamintytär Leppäjärvi, jonka kanssa hän sai kolme tytärtä ja kolme poikaa. Leskeksi jäätyään hän meni naimisiin Johanna Juhontytär Ala-Mannilan kanssa. Tästä avioliitosta ei syntynyt lapsia.

Leppäjärven tila ei ole enää suvun omistuksessa. Tilan päärakennus on tuhoutunut tulipalossa vuonna 1992.

Elinvuodet

1822-1905

Muuta merkittävää

Leppäjärven tilan viimeinen omistaja suvussa oli vuonna 1997 edesmennyt Kerttu Mikkola, joka testamenttasi omaisuutensa Keuruun Vanhaintukisäätiölle.

Leppäjärven talon arkistokokoelma löytyy Kansallisarkiston Jyväskylän toimipisteestä. Kokoelmassa mm. kauppakirjoja, huutokauppapöytäkirjoja, maanmittauspöytäkirjoja, vaivaisjyvämaksujen tositteita, torpparisopimuksia, osakekirjoja, tukkipuiden leimauslutteloja, metsätilikirjoja, oikeuslaitoksen ja läänikanslian päätöksiä, kirjeitä, holhoustilejä, testamentteja, sopimuksia, tiliasiakirjoja, kouluvihkoja, sukuselvitys, lehtileikkeitä, valokuvia.

https://astia.narc.fi/astiaUi/search.php?start=66&direction=next&query=keuruu&recordsCreator=lepp%E4j%E4rvi+talo+keuruu&location=&classification=&startDate=1316&endDate=2017&hakutyyppi=normal