Rantakartano Pöyhölä

Pöyhölä on toiminut kappalaisenpappilana vuodesta 1693. Nykyinen Pöyhölän päärakennus valmistui vuonna 1900 ja isokokoinen väentupa vuonna 1901. Molemmat veistettiin käsin hirrestä luonnonkauniiseen pihapiiriin vanhoille, hyväksi katsotuille talonpaikoille.

Keuruun seurakunta laittoi Pöyhölän myyntiin vuonna 1920. Se siirtyi yksityisomistukseen. Vuonna 1928  pappilan päärakennus ja ranta-alueet myytiin Suomen Nuorison Kristilliselle Liitolle. Se oli etsinyt maaseudulta sopivaa paikkaa nuorison kristillisille leireille.

Kirkon nuorisojärjestön käytössä Pöyhölästä kasvoi merkittävä rippikoululeiripaikka. Vuonna 1931 järjestettiin iso kansainvälinen partiotyttöjen johtajaleiri, ”Keuruleiri”, johon osallistui 464 suomalaista ja 270 ulkomaalaista partiotyttöä. Suomalaisten tyttöjen joukossa oli mm. YK:n apulaispääsihteeriksi noussut Helvi Sipilä.

Sodan tultua leiritoiminta keskeytyi. Pöyhölästä tuli talvisotaan lähtevien joukkojen keskittämis-keskus - kevytosasto 10 koulutettiin ja lähetettiin turvaamaan Suomen rajoja talvisotaan. Sota-aikana Pöyhölässä toimi mm. Orionin pilleripakkaamo, Suomussalmella partisaanien tappamista perheistä orvoiksi jääneiden lasten Betania-koti ja inkerinsuomalaisten kulkutautisairaala. Jatkosodan aikana Sortavalasta Keuruulle osana Stella Polaris -operaatiota suojaan siirretty radiotiedustelu-yksikkö toimi Pöyhölässä.

Sodan jälkeen palattiin jälleen leiritoimintaan. Toimittuaan 85 vuotta Suomen vanhimpana ja yhtäjaksoisesti käytössä olleena rippikoulu-leiripaikkana päätti Nuorten Keskus ry myydä Pöyhölän vuonna 2013 johtuen osaksi sen korjaustarpeista. Ostajaksi löytyi pieni perheyritys, jonka nimi on Keurusselän Rantakartano Pöyhölä  Se on tilausperiaatteella toimiva historiallinen juhla-, kurssi- ja kokouspaikka, jossa järjestetään jälleen pitkien perinteiden ansiosta kesäisin myös rippikoululeirejä.


Lähde: 

Salo, Paulus: Rantakartano Pöyhölän historiaa 1478 - 2018. www.keuruunveraja.fi/items/show/465

Aihe

Keuruu, pappilat, seurakunnat, järjestöt, rippikoululeirit, rakennusperintö, rakennukset, 1900-luku, sota-aika

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Rantakartano Pöyhölä Keuruulla on entinen kappalaisenpappila.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Luontiajankohta

2021

Geolocation