Ristejä ja polveilevia viivoja. Keuruulaiset lapaset.

Keuruulaiset lapaset kuvituskuva.jpg
Villalapaset ovat perinteiset käsineet arkeen ja juhlaan. Itse kehrätystä langasta kudotut, kirjotut lapaset olivat myös arvokas lahja. Kansallismuseon kokoelmista löytyy perinteiset keuruulaiset lapaset, joiden tekijäksi mainitaan Iina Jokinen Haapamäeltä. Lapasissa on harmaalla pohjalla riveittäin mustia ja punaisia tasavartisia ristejä. Rannekkeessa on mustia pystyraitoja. Punainen oli perinteisissä käsitöissä suojaava väri. Myös ristikuviolla ajateltiin olevan suojaavaa merkitystä.

Lapaset tulivat Kansallismuseon kokoelmiin Suomalaisen Marttaliiton käsinenäyttelyn jälkeen. Näyttely pidettiin Helsingissä maaliskuussa 1929. Näyttelyn tarkoituksena oli esitellä vanhoja käsinemalleja ja elvyttää niiden valmistusta. Näyttelyssä kolmannella palkinnolla palkittu Iina Jokinen oli kertonut, että kotona kehrätystä langasta kudottujen lapasten malli oli perua hänen isoäidiltään. Ristikuvioituja keuruulaisia lapasia lienee siis käytetty jo 1800-luvulla.

Ristikuvioidun keuruulaisen lapasen ohje on mukana Osakeyhtiö Neoviuksen vuonna 1950 julkaistussa Lapasia ja sormikkaita museon kätköistä –julkaisussa. Siinä se on esitelty lyhytvartisena miesten lapasena. Suu oli tehty lyhyeksi nahkaisten rukkasten mallin mukaan. Kintaan ohje sovellettuna tämän päivän tarpeisiin on julkaistu myös Anna-Karoliina Tetrin neulekirjassa Perinteiset lapaset.

Myös valkopohjaiset sinisellä kuvioidut lapaset on esitelty Neoviuksen ohjekirjassa vanhoiksi keuruulaisiksi naisten lapasiksi. Ne on koristeltu runsaasti sinisillä pienillä kirjokuvioilla ja polveilevilla viivoilla. Myös nämä lapaset otettiin Kansallismuseon kokoelmiin Marttaliiton käsinenäyttelyn jälkeen. Lapasten tekijä on haapamäkinen Eeva Ilmonen. Lähteet:

Lapasten, kintaiden ja sormikkaiden näyttely ja kilpailu. Emäntälehti: Martta-yhdistyksen äänenkannattaja. Nro 12/1928 s. 40.

Marttojen käsinenäyttely. Emäntälehti: Martta-yhdistyksen äänenkannattaja nro 4/1929 s. 116–118.

Torppa, Lempi 1950: Lapasia ja sormikkaita museon kätköistä. Helsinki: Neovius.

Tetri, Anna-Karoliina 2014: Perinteiset lapaset. Vantaa: Moreeni.

Aihe

Keuruu, lapaset, kintaat, käsityö (toiminta), kirjoneuleet, Jokinen, Iina, käsityömallit, asusteet, neulonta, Haapamäki, Ilmonen, Eeva

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Tekstissä kerrotaan perinteisistä keuruulaisista lapasmalleista.

Kuvituskuva on otettu julkaisusta Lapasia ja sormikkaita museon kätköistä.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto