Tarinoita salametsästyksestä

Salametsästystä harjoitettiin syrjäisillä korpisaloilla melko paljon. Syynä saattoi olla todellinen ruoan puute, mutta monesti myöskin totuttu tapa, halu saada jännitystä elämään tai varsinainen metsästysvietti, joka ajoi miehen luvattomillekin retkille.

1950-luvun vaihteessa löytyi Lempaatsuon laidasta sellainenkin harvinaisuus kuin hirven pyytämiseen tarkoitettu permi. Se oli tehty sinkistä, joka oli pienen sormen vahvuista ja viritetty hirven korkeudelle. Löydettäessä ympäristössä oli runsaasti hirvenkarvoja, joten voisi olettaa, että saalistakin oli saatu.

Ahman liikkuessa Ampialan kylällä 1950-luvulla sitä ajettiin Moskuan läpi Syrjäharjuun. Matkan varrella oli Pirtti-Moskuassa vanha haasia, jota oli käytetty eläimille tehtyjen kuivaukseen. Ajomiesten tullessa takaisin samoja jälkiä heidän huomionsa kiinnittyi haasiaan, jonka ympärillä oli sillä välin liikuttu ja kerpuja levitelty. Tarkemmin asiaa tutkiessaan miehet huomasivat haasian alla olleen saavin, jossa ilmeisesti oli ollut suolattuna hirvenlihaa, joka ajon aikana oli haettu parempaan talteen. Ahma on täytettynä lahjoitettu Keuruun Yhteiskoulun kokoelmiin.

Pekka-niminen poliisi kovisteli yhtä miestä hirven salakaadosta, -- montako hirveä olet kaatanut? Mies vastasi, -- montako sun laumastas' on pois? Yleensä kerrottiin jutun silinneen siihen, että poliisille veistettiin mukaan katossa riippuneesta palvatusta hirvenlihasta kunnon palaset ja annettiin evääksi hyvää kotipolttoista, jolloin asia unohtui.

Kerrottiin, että siihen aikaan kun pedoista sai hyvät tapporahat, joku yritteliäs tuotti pohjoisesta suden nahan, veresi sen, vei nimismieheen ja hankki näin hyvät rahat. Saman miehen kerrottiin ostaneen niinikään pohjoisesta "kokonkynsiä", olisivatko olleet haukan kynsiä ja samoin jujuttaneen poliisilta tapporahoja.

Aihe

Keuruu, salametsästys, 1950-luku, Ampiala

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Tekstissä kerrotaan salametsästyksestä 1950-luvulla. Teksti on koottu Asunnan-Ampialan-Huttulan perinnepiirin muisteluista.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto