Haaremi

Haaremi oli Ilmosen omistama kaksikerroksinen puinen asuin- ja liikerakennus, nykyisen Lääkärintien alkupäässä tien vasemmalla puolella. Rakennus sai nimensä siitä, että siellä asui paljon Haapamäen asemaravintolassa töissä olleita naimattomia tarjoilijoita.

Talossa toimi muun muassa Järvisen parturi ja Syrjälän kelloliike. Talo purettiin, kun Leppäläntietä rakennettiin 1970-luvun lopulla.

Ilmari Vaissi kertoo kirjassaaan Haapamäki 100 vuotta (Keurusprint 1987), ettei talo ollut kuitenkaan kokonaan naisten. Tunnetuin miespuoleinen vuokralainen oli kirjailija ja toimittaja Algot Untola (1868-1918, kirjoitti lisäksi mm. nimillä Irmari Rantamala ja Maiju Lassila). Hän asui ja työskenteli ennen Suomen sisällissotaa vaimonsa kanssa Haaremissa.

Kysymyksiä keskustelun tueksi.

1. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ”haaremi”?
2. Onko tämä rakennus sinulle tuttu?
3. Haapamäen asema on ollut aikoinaan merkittävä solmukohta. Siksi myös asemaravintolassa on tarvittu paljon henkilökuntaa. Onko sinulla muistoja asemaravintolasta, Haapamäellä tai muualla?

Aihe

rakennusperintö, majatalot, Haapamäki (Keuruu), Untola, Algot, rautatieläiset, ravintolatyöntekijät, asuminen, rakennukset

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Haapamäen muistelupiiriläiset muistelevat Haaremia, yhtä Haapamäen puretuista rakennuksista.