Hällfors, Lydia

Lydia Wegelius 001.jpg

Aihe

pappilat, Pihlajavesi, henkilöhistoria

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Lydia Hällfors syntyi Kömin talossa Pihlajavedellä, jossa hänen isänsä Frans Henrik Bergroth toimi kappeliseurakunnan armovuodensaarnaajana. Sittemmin Bergrothista tuli Keuruun seurakunnan pitäjänapulainen ja myöhemmin kirkkoherra. Perhe rakennutti Keuruulle muutettuaan seurakunnan maille Seiponniemeen virkatalon, jota ryhdyttiin kutsumaan Lehtiniemeksi.

Lydia oli naimisissa Adolf Wegeliuksen kanssa, joka oli syntyisin Perhosta. Wegeliuksen perheen pojat olivat Keuruulla suomen kieltä oppimassa ja veljeksistä Martin myös kotiopettajana Bergrothien pappilassa. Adolf-puolison kuoltua Lydia Wegelius avioitui Petter Gustaf Hällforsin kanssa, joka oli syntyisin Keuruulta.

Lydia Hällfors toimi opettajana Helsingissä Suomen ensimmäisessä suomalaisessa tyttökoulussa. Myöhemmin hän jatkoi tätä uraauurtavaa työtään suomalaisuuden puolesta Oulussa.

Hällforsin omaelämäkerta Äidin muistelmia julkaistiin Helmi Krohnin toimittamana vuonna 1924. Hällfors oli tosin kirjoittanut sen jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Se on ensimmäisiä naisen kirjoittamia omaelämänkertoja suomen kielellä.

Elinvuodet

1844-1916

Kirjallisuutta

Hällfors Lydia, Äidin muistelmia. WSOY 1924, näköispainos Keurusselän seura ry 1996.