Karikko, Kaarle

karikko.jpg

Aihe

kirjailijat, kansankirjailijat, Keuruu

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Kaarle Karikko, eli nimimerkki Kario, oli keuruulainen kansankirjailija sekä itseoppinut asianajaja ja lehtimies. Hän kirjoitti useisiin sanomalehtiin erilaisia artikkeleita, paikallisuutisia, runoja ja jatkokertomuksia. Erillisinä teoksina Karikko sai julkaistua kaksi romaania sekä yhden näytelmän. Toinen romaaneista, Urhot, jäi ilmestymisvuonnaan 1888 kenraalikuvernöörin sensuurin hampaisiin sen väitetyn venäläisvastaisuuden vuoksi ja jo painetut kappaleet vedettiin pois myynnistä ja uusintapainokset kiellettiin. Urhojen aiheena oli keuruulaisten Herpmanin poikien sissitoiminta isonvihan aikaan vuosina 1714-15. Teos oli merkittävässä roolissa veljeksiin liitetyn sankarimyytin luomisessa..

Karikko oli naimisissa Edla Amanda Pukkilan kanssa, ja heillä oli kaksi poikaa ja tytär. Toinen pojista, Niilo, kuoli kansalaissodassa. Paavo Karikosta taas tuli yleisurheiluvalmentaja ja Turun kaupungin urheilutoimenjohtaja. Tytär Olga Karikko toimi pitkään Helsingissä Alkon huoltokonttorin hoitajana.

Elinvuodet

1845-1916

Muuta merkittävää

Kaikki Karion teokset on digitoitu ja julkaistu Keuruun Veräjässä sekä Project Lönnrotin verkkosivuilla http://www.lonnrot.net/etext.html#Karikko .

Kirjallisuutta

Karion julkaisemat teokset:

Urhot: historiallinen novelli "Ison vihan" ajoilta. Hj. Hagelberg, Tampere 1888.
Väsyneen haudalla : alkuperäinen novelli. Hj. Hagelberg, Tampere 1897.
Lakiasia : näytelmä kolmessa näytöksessä. A. Karisto, Hämeenlinna 1911.