Raunio, Maria

1907_Maria_Raunio.jpg
Yksi kamari, kaksi sukupuolta_Maria Raunio.pdf

Aihe

kansanedustajat, työväenliike, maalaukset, kirkot

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Lähde

http://itsenaisyys100.fi/persons/raunio-maria/
Liimatainen, Päivi 2017. Maria Rauniolle nimikkopolku. Artikkeli, Keskisuomalainen 21.5.2017.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Biografia

Maria Raunio, o.s. Saarinen oli keuruulainen ompelija, työväenliikkeen toimitsija ja puhuja.. Hän oli piika Kristiina Helenin ja räätäli Erland Saarisen tytär. Koti sijaitsi nykyisin Tarhiansuun talona tunnetun kiinteistön tuntumassa, järveen laskevan törmän päällä.

Mariasta kasvoi tasa-arvon, naaisten aseman, hyvinvoinnin ja sivistyksen puolestapuhuja. Hän solmia violiiton Kalle Flintan, myöhemmin Raunion kanssa ja he saivat seitsemän lasta. Puoliso Kalle lähti vuonna 1904 yllättäen Amerikkaan, mikä jätti perheen tukalaan asemaan ja osin köyhäinavun varaan. Mies myös kuoli vajaan vuoden kuluttua kaivosturmassa. Maria Raunio lähti mukaan politiikkaan vuoden 1905 Suurlakon jälkeen. Hän työskenteli Kansan Lehden toimistossa ja Keski-Suomen sosiaalidemokraattisen piirin agitaattorina.

Raunio oli yksi Suomen ja maailman ensimmäisitä naiskansanedustajista. Hän toimi SDP:n kansanedustajana 1907–1909 edustaen Vaasan läänin itäsitä vaalipiiriä. Hänet tunnettiin erityisesti varattoman väestön puolestapuhuja. Vuoden 1910 eduskuntavaalien edellä Raunio syrjäytettiin ehdokaslistalta, minkä jälkeen hän lähti siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin Oregonin Astoriaan. Siellä hän solmi lyhyeksi jääneen avioliton suomalaismiehen kanssa.

Raunio toimi Astoriassa työväenliikkeen agitaattorina ja Toveritar-lehden toimittajana vajaan vuoden ennen kuin teki itsemurhan syyskuun alussa 1911 ollessaan vain 39-vuotias. Hänet on haudattu Astorian eteläpuolelle Greenwoodin kalmistoon.

Elinvuodet

1872-1911

Muuta merkittävää

Maria Raunio oli vuonna 1889 mallina Axel Gallénin maalatessa Tyttö Keuruun kirkossa -nimistä tauluaan.

Keuruulla avattiin 26.5.2017, Maria Raunion 145-vuotissyntymäpäivänä, 700 m pituinen, hänen nimeään kantava polku, joka alkaa Lapinsalmen sillalta jatkuen rantaraittia pitkin pääkirjaston ohi Seiponniementien risteykseen.

Kirjallisuutta

http://www.serlachius.fi/fi/kokoelmat/kuukauden-helmet/54-tytto-keuruun-vanhassa-kirkossa/