Veräjän aika

Vuorela-portti_muokattu.jpg

Kylä
on yhä
mielessäni.

Tiet, veräjät, tuvat
ja seinähirtten

tummunut
kulta.

Kaukainen ruskotus,
laakson
hämärä

ja tähtitaivaan
ihmeellinen

säteily.
Einari Vuorela, Siintää himmeyden metsät, 1975.

Aika on veräjä, portti, este ja mahdollisuus. Ihmiselle ajan veräjä avautuu nykyhetkessä, mutta myös päivissä, vuosikymmenissä ja vuosituhansissa, jopa vuosimiljoonissa. Veräjällä olemme ajan rajalla: veräjä symbolina kertoo, että tavoittelemme tulevaa, mutta voimme tänäkin hetkenä tavoittaa parhaiten menneen.

Keuruulainen runoilija Einari Vuorela oli jo avannut oman ikuisuutensa veräjän, kun postuumi kokoelma ilmestyi. Läpi runsaan, 1919 alkaneen tuotantonsa hän kaipasi muualla ollessaan maisemaansa ja kotiseutuaan, missä tiet, veräjät ja tummuneet tuvat lepäsivät usvan pehmeyden tai tähtitaivaan säteilyn alla. Vuorelalla yksityisestä symboliikasta kasvoi kulttuurinen kuvasto, joka yhä kiehtoo ja koskettaa, koska Vuorelan kieleen kätkeytyy ajaton sielunmaisema.

Monen muun runoilijan ja kuvataiteilijan tapaan Vuorela käytti veräjää ja porttia usein rajan ja merkityksen symbolina. Joskus suvi oli veräjän suulla, joskus se kolahti kolkosti ja lopulta Korkeuden veräjällä avautui kirkkaus. Veräjällä odotetaan ja kohdataan, veräjästä kiiruhdetaan maailmaan odotuksin ja toiveikkaana, ja kotiin palaaja avaa sen iloiten tai pettyneenä, onnea tuoden tai lohtua hakien.

Muistatko minut veräjäpuu?
Tähtöset loisti ja kumotti kuu.

Sormuksen silloin armaalta sain.
Maailman tunsin onnena vain.

– – –
Tiedätkö, rakas veräjäpuu,
mennyt on onni ja kaikki muu.

Einari Vuorela, Veräjäpuu, 1952.

Keuruun Veräjän karttuvat tarinat kurkottavat menneeseen nykyhetkestä. Tarinat ja kieli ylittävät helposti rajoja, niin tekee jo sana Veräjä: karjalan kielessä se tarkoittaa mm. ulointa ovea, saranallista porttia, viron kielen värav on portti tai veräjä, venäjän vereja viittaa myös porttiin.

Keuruun Veräjä on avoin tarinoille, ne voivat kulkea kuin tuuli Vuorelan runossa. Jokaisella ihmisellä, perheellä, suvulla ja maalla on oma tarinansa, joka heijastaa tulevaisuuteen iloa ja surua, rakkautta ja menetyksiä, suuria tapahtumia ja kohtalonhetkiä yksityisten muistojen kautta. Veräjän tarinoista tulkoon yleisiä ja yhteisiä.

Aihe

Keuruu -- Jukojärvi, runoilijat, Vuorela, Einari

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Orvokki Vääriskoski kertoo kotiseutusivuston nimeksi valitun veräjä-käsitteen taustoista ja merkityksistä erityisesti Einari Vuorelan tuotannossa.

Kuvassa Vuorelan kirjailijakodin portti Jukojärvellä (muokattu Lea Riihimäen alkuperäisestä valokuvasta).

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto