Puutyöt

Entiseen aikaan kuului talvi-iltoina tehdä kaikki tarvittava puusta omatoimisesti itse. Tehtiin huonekaluja ja tarve-esineitä jo monta vuotta sitten valituista puista. Toki niitä joka vuosi talvisaikaan lisättiin kuivumaan. Puu oli parempaa, jos sen annettiin kuivaa useampi vuosi. Ne saivat halkeilla ja kuivaa kaikessa rauhassa. Niistä sitten sai otettua terveen puun tarpeisiin josta, syntyi niin kirvesvarsi kuin kehlo jossa säilytettiin, vaikka voita. Haavasta tehtiin vakat joista, kylvettiin vilja tai säilytettiin jauhoja tai muuta sellaista. Kirnukin tehtiin puusta jossa, voi kirnuttiin. Näistä antiikin esineistä on nykyihminen tehnyt sisustukseensa vaikkapa sateenvarjo telineitä tai keppejä niissä voi kanssa säilyttää, etteivät ne ole pitkin lattiaa.

Kirvesvarsi se oli varsin tarpeellinen. Se saattoi katketa talvella metsätöissä ja silloin ei auttanut kuin talsia kotiin tekemään uutta vartta seuraavaksi päiväksi metsään. Työstä ei oikein tullut mitään ilman kirvestä, sillä se oli työkalu, jota aina tarvitsi puiden oksimisessa ja kaatoloven teossa. Hyvän kirvesvarren täytyi olla hyvin käteen sopiva, jotta sillä työ oli mielekästä. Kaikki ei toki osannut tehdä yhtä hyviä varsia kuin toinen. Lisäksi joskus oli ongelma, kun vanha varren pätkä ei lähtenyt kirveen silmästä pois.

Haravat tehtiin kotona, kuka suinkin vain pystyi. Lisäksi viikatteen varret tehtiin itse ja puuna siinä oli kuusi koska se oli keveintä puuta ja kuitenkin kestävää. Leppä olisi keveämpää mutta se ei kestä. Siitä tehtiin pääasiassa koriste-esineitä. Rukin lapoja ja pieniä lippaita sekä sen sellaista. Talvisina iltoina tuvassa saattoi olla isompiakin puutöitä. Reetkin tehtiin itse mitä raudoitus teetettiin sepällä. Senkin voi tehdä itse, jos siihen on taito ja hyvä paja. Tuvassa oli tuolloin paljon lastuja, mutta ne oli hyvä polttaa suuressa takassa tai leivinuunissa. Näin niistä saatiin lämmintä huoneisiin ja roskat pois.

Huonekalutkin tehtiin usein itse, jos varsinkin oli taitava puun työstössä. Niihin tehtiin monesti kauniita koristeita. Tämäkin oli pitkälti kiinni tekijästä ja tekijän taidoista. Nykyihmisen mielestä sen aikaisilla työkaluilla ei voinut saada mitään kaunista, mutta toisin oli. Jos samat välineet annettaisiin sinulle, luulisin, ettei tulisi juuri mitään. Sellaista se oli ennen, mutta nyt aivan toisin. Todella puu on monipuolinen materiaali joka sitä osaa työllistää. Näin on nyt ja näin on ollut ennen.

Aihe

puutyöt, työvälineet, käsityöperinne, maatalous, muistelu

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Lauri Permikangas kertoo perinteisten maatalouden työvälineiden valmistuksesta.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto