Pappilan Pidot - Kirkkoherrojen pappilasta juhlataloksi

hääväki.jpg
Juhlasali.jpg
sininen sali.jpg
sisääntulo.jpg
kokoukset_005.jpg

Aihe

Keuruu, kirkonkylät, yritykset, pappilat, juhlapaikat, pakopelit

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Mistä on kyse?

Keuruun vanhaa pappilaa alettiin rakentaa vuonna 1809 aiemman pappilan tuhouduttua tulipalossa. Turun empireä edustavan rakennuksen suunnitteli rakennusmestari Johan Sundsten. Pappilaa laajennettiin 1870-luvulla ja 1890-luvun lopussa siihen tehtiin upea kuisti, josta avautuu näkymä Keurusselkä-järvelle. Arkistosiipi valmistui pappilaan 1920-luvulla.

Pappila palveli kahdentoista Keuruun kirkkoherran asuntona. Kirkkoherrat perheineen loivat puolentoista vuosisadan ajan pappilaan oman, uuden tunnelmansa. Vuosien varrella useat huushollimamsellit ja piiat sekä rengit työskentelivät pappilassa ja sen pihapiirissä. Kirkkoherran virkatila oli merkittävä maatila, jossa oli useita torppia, suuret viljelmät ja karjaa. Pappila oli kulttuurielämän keskus ja tärkeä kokoontumispaikka, jossa vihittiin pareja ja kastettiin lapsia. Kulttuuri ja sivistys sekä merkittävät kesävieraat, kuten Axel Gallén-Kallela ja Louis Sparre kuuluivat pappilan elämään.

Pappila joutui purku-uhan alle uuden pappilan valmistuessa 1966. Vanha pappila suojeltiin rakennuslailla 1972, jonka jälkeen uuden tunnelmansa pappilaan toivat lukuisat lapset pappilan tilojen toimiessa päiväkotina kolmisenkymmentä vuotta.

Vuonna 2004 pappilassa hääri jälleen rakennusmiehiä, kun pappilaa alettiin Keuruun seurakunnan toimesta ennallistaa historiaa kunnioittaen . Uusi lehti oli jälleen kääntymässä pappilan historiassa.

Lokakuun puolivälissä vuonna 2005 Pappilan Pidot Oy aloitti tiloissa juhla, kokous- ja pitopalvelun. Pappilan salit ja kamarit täyttyivät jälleen vihkipareista ja muista perhejuhlien väestä sekä Keuruulle matkaavista kesävieraista. Uudet huushollimamsellit toivat taloon uutta tunnelmaa juhlia järjestäen, pappilan pitopöydän kattaen, makunautintoja tarjoten ja kulttuuritapahtumia järjestäen.

Keuruun seurakunta sai joulukuussa 2005 Keski-Suomen kulttuuriympäristö -palkinnon Keuruun vanhan pappilan ja vuonna 2000 kunnostetun pappilan kivinavetan sekä matkailukeskus Kamanan kunnostuksesta. Ympäristöineen kunnostetusta Vanhan Keuruun alueesta ja sen vieraanvaraisuudesta on mahdollisuus jälleen nauttia.

Vanhan Keuruun alue huokuu entisajan tunnelmaa. Vierailu Vanhassa kirkossa, museoissa ja näyttelyissä, nostalgisissa aitoissa, jyhkeässä kivinavetassa, komeassa vanhassa pappilassa tai tunnelmallisessa pappilan kellarissa vie elämysmatkalle navettapiian lakaistessa kirkon portaita tai huushollimamsellin kestitessä kesävieraitaan.

Maaliskuussa 2018 pappilaan avattiin Pappilan pakopelit -pakohuonepeli, jossa muutaman hengen ryhmällä on tunti aikaa ratkaista pelaajille annettavien vihjeiden avulla pulmat, pelin tarina ja päästä ulos huoneesta. Pelien teemat liittyvät pappilan vaiheisiin ja tuovat elävästi esille alueen historiaa.

Geolocation