Hilli, Esa

Esa Hilli.jpg
Esa Hillin hautakivi.JPG
Esa Hilli ja eduskunnan henkilökunta.jpg

Aihe

Pihlajavesi (kunta), valokuvaajat, Eduskuntatalo

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Lähde

Liimatainen, Päivi 2015. Pihlajaveden "paparazzi". Keskisuomalainen 27.12.2015.
Korpinen, Heikki & Lainela, Pentti 1978. Tasavallan vahtimestari 40 vuotta kansanedustajain kaitsijana.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Biografia

Muolaassa syntynyt Esa Hilli oli Pihlajaveden ja sittemmin Haapamäen asemapäällikkönä toimineen, vahvana kulttuuripersoonana tunnetun O. A. Gröndahlin kasvattipoika. Hilliä kutsuttiiinkin "päällikön Esaksi". Hilli vietti aikuisuutensa pääkaupunkiseudulla menestyvänä "paparazzina" eli kuuluisuuksien kuvaajana.

Esa Hilli työskenteli yrittäjänä sekä lehti- ja ateljeekuvaajana 1920-luvulta alkaen. Hän kuvasi paljon myös Haapamäen ja Pihlajaveden maisemia ja ihmisiä. Esa Hilli loi pitkän uran eduskunnan hovikuvaajana. Hän tallensi vuosikymmenien ajan kuviksi presidenttien, hallitusten ja kansanedustajien arkea ja juhlaa sekä Arkadianmäellä vierailleita matkalaisia.

Eduskunnan arkistojen mukaan hän oli jo 1.3.1927 kuvaamassa Kalvolassa Arkadianmäelle rakennettuun eduskuntataloon tarvitun graniitin louhimista ja tallensi neljä vuotta myöhemmin valmistuneen rakennuksen tekovaiheita.

Pala Hillin elämää on myös eduskunnan kanslian vahtimestarina yli 40 vuotta työskennelleen Pentti Lainelan yhdessä Heikki Korpisen kanssa vuonna 1978 julkaisemassa kirjassa Tasavallan vahtimestari – 40 vuotta kansanedustajain kaitsijana. Siinä kerrotaan Hillin olleen eduskunnan ainoa hovikuvaaja ja päässeen sinuiksi maan kaikkien tärkeimpien johtajien, kuten presidentti Urho Kekkosen, kanssa. 1930-luvulla silloinen puhemies Kyösti Kallio antoi kuvaajalle luvan tulla myös sisälle kuvaamaan vierailijaryhmiä – ja niin Hillistä tuli talon "omaa väkeä".

Hillin ottamat kuvat kehitti usein tämän ensimmäinen vaimo, Maria ja kotona työskennelleet kaksi apulaista, kun valokuvaaja itse kiersi kansanedustajien illanvietoissa. Myös ravintoloiden vahtimestarit soittivat tunnetun kuvaajan paikalle, kun maaseudulta tuli vierasryhmiä. Hillin kerrotaan kuljettaneen hyvänä kansansoittajana tunnettua Hermanni Männistöä Helsingissä soittamassa – Kalastajatorpalla ja Messuhallissa.

Hillin harrasti postimerkkien keräilyä ja arpojen ostamista. Hän tuki myös herätysliikkeen johtajana ja väkevänä saarnaajana tunnetun Maria Åkerblomin hyväntekeväisyystyötä.

Hillin otoksia on mm. eduskuntatalon arkistoissa sekä lukuisissa muissa kokoelmissa – esimerkiksi Suomen Valokuvataiteen museossa, Työväenarkistossa ja Museovirastossa sekä eduskuntaan tutustuneiden suomalais- ja ulkomaalaisturistien kotialbumeissa.

Hilli on haudattu Pihlajavedelle, Koipikankaan hautausmaalle.

Elinvuodet

1897-1961

Teoksia

http://www.arjenhistoria.fi/?q=esa+hilli