Jokipaltio, Pekka

Pekka Jokipaltio 1901-1977.jpg
Pekka Jokipaltio - Hauta.jpg

Aihe

Haapamäki, rautatieläiset, upseerit, ilmatorjunta, Helsinki

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Lähde

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Jokipaltio

Biografia

Pekka Jokipaltio oli Suomen puolustusvoiman eversti, joka syntyi Nurmossa, mutta hän asui lapsuutensa Haapamäellä. Hänen vanhempansa olivat asemapäällikkö Solmu Jokipaltio ja Jenny Eugenia o.s. Lindberg. Pekka Jokipaltio kävi kahdeksan luokkaa Haapamäen yhteiskoulua ja liittyi Keuruun suojeluskuntaan. Jokipaltio osallistui vuonna 1918 sisällissotaan Hämeen rintamalla.

Valmistuttuaan upseeriksi hän palveli muun muassa Kenttätykistörykmentti 3:ssa patterin päällikkönä ja yleisesikunnassa toimistoupseerina. Sotakorkeakoulun jälkeen hän palveli patterinpäällikkönä ja yleisesikuntaupseerina Viipurin Ilmatorjuntarykmentissä.

Ilmavoimien Esikunnan ilmatorjuntatoimiston päällikkö hänestä tuli vuonna 1939 ja siinä tehtävässä hän palveli myös talvisodan aikana. Jatkosodassa hän toimi ilmavoimien asetoimiston päällikkönä, armeijakunnan ilmatorjuntakomentajana sekä Helsingin ilmatorjuntakomentajana. Sodan jälkeen hän toimi ilmavoimien ilmatorjuntaosaston päällikkönä 1945 sekä Ilmatorjuntarykmentti 1:n komentajana vuodesta 1946–1956. Aktiiviuransa hän päätti silloisen Hämeen Sotilasläänin komentajuuteen 1956–1957.

Jokipaltio tuli tunnetuksi Ilmatorjuntarykmentti 1:n komentajana jatkosodan aikana. Hänen kehittämänsä sulkuammuntajärjestelmän sovelluksen voidaan katsoa säästäneen Helsingin mittavilta tuhoilta suurpommitusten aikana kevättalvella 1944, minkä johdosta häntä on kutsuttu myös Helsingin pelastajaksi. Pekka Jokipaltio on haudattu Manulan uurnalehtoon Helsingissä.

Elinvuodet

1901-1977

Muuta merkittävää

Helsingissä on hänen mukaansa nimetty tie Käpylän kaupunginosassa.
Jämerä, energinen ja pidetty Jokipaltio sai lisänimekseen Joki-Pekka.

Kirjallisuutta

http://www.brantberg.fi/Jokipaltio%20Pekka.htm
https://www.nykysuomi.com/index.php/2017/08/06/nakokulma-suomen-ei-olisi-pitanyt-onnistua-siina-helsingin-ilmapuolustus-1944/