Salokannel, Akseli

Salokannel, Akseli.jpg

Aihe

Haapamäki, opettajat, kansakoulu, yhteiskoulut, kirjailijat, nuorisoseurat, työväenyhdistykset, osuusliikkeet, soittokunnat

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Lähde

http://www.hamewiki.fi/wiki/Akseli_Salokannel
https://ahvenisto.kirkkomaa.fi/henkilo/salokannel-akseli/

Biografia

Kouluneuvos ja kirjailija Akseli Salokannel (alk. Sirenius) oli syntyisin myllärin poika Hämeenlinnasta. Valmistuttuaan Rauman opettajaseminaarista hän toimi uransa alussa kansakoulunopettajana Haapamäellä, jossa hän oli myös yhteiskoulun laulun, voimistelun ja piirustuksen opettaja vuosina 1907-1914. Salokannel oli aktiivisesti mukana paikkakunnan järjestötoiminnassa. Hän oli mm. mukana perustamassa nuorisoseuraa, työväenyhdistystä, laulukuoroa, torvisoittokuntaa ja osuuskauppaa.

Salokannel valmistui filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1917, jonka jälkeen hän toimi opettajana Rautalammella ja Suonenjoella. Salokannel toimi myös kirjakauppiaana ja työuransa loppuaikana kansakouluntarkastajana. Eläkkeelle jäätyään hän palasi synnyisseudulleen Vanajaan, jossa toimi muun muassa kotiseutuyhdistys Wanaja-seuran puheenjohtajana.

Salokannel on kirjoittanut kaksiosaiset muistelmat Vanhaa Hämeenlinnaa ja Elettyä elämää, jossa hän kertoo elävästi 1800-luvun loppupuolen Hämeenlinnasta.


Elinvuodet

1876–1969

Muuta merkittävää

Hämeenlinnan Myllymäen kaupunginosassa on hänelle omistettu Salokanteleenkatu.

http://www.hamewiki.fi/wiki/Akseli_Salokannel
Akseli Salokanteleen poika, Juhani Salokannel (s. 1946 Mikkelissä) on toiminut Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtajana, kustannustoimittajana ja osastopäällikkönä Gummeruksen kustantamossa sekä Weilin+Göösin kirjallisen osaston osastopäällikkönä. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuuslehti Parnasson päätoimittajana ja Suomen Viron-instituutin johtajana. Samoin hän on ollut Eino Leinon Seuran ja Otto Mannisen seuran puheenjohtaja sekä toiminut Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen järjestelyelimissä ja Suomen Viron-instituutin säätiön hallituksessa.

Juhani Salokannel on julkaissut proosaa, kirjoittanut sarjan suomalaisia kirjailijakuvia sekä toimittanut kirjallisuusantologioita.

Teoksia

Kanervaisilta kankahilta : kertomuksia ja kuvauksia 1. Gummerus 1902
Kanervaisilta kankahilta : kertomuksia ja kuvauksia 2. Boman ja Karlsson, Hämeenlinna 1903
Sydänmaalle valoa ja valistusta :kertomuksia. Salaneuvos Costianderin Urjalan kunnalle lahjoittaman "Siveellisyyden edistämisrahaston" palkitsema teos. Tampere 1903
Uno Cygnaeus ja nykyaikainen kansanopetuksen uudistus. Kasvatusopillisia tutkielmia 8. Otava 1918
Vanajan kirja 1-2. Wanaja-seuran julkaisuja 1. Wanaja-seura, Hämeenlinna 1955-1956
Vanhaa Vanajaa. Wanaja-seuran julkaisuja 3. Wanaja-seura, Hämeenlinna 1959
Vanajan kirjasto 1861-1961. Vanajan kirjasto, Hämeenlinna 1961
Vanhaa Hämeenlinnaa. Karisto 1964
Elettyä elämää. Karisto 1968

Projekti Gutenbergin digitoimia, vapaasti ladattavia Akseli Salokanteleen e-kirjoja:
https://www.gutenberg.org/browse/authors/s#a47206