Kansallispirtti

Kansallispirttipieni.jpg
Kansallispirtti rakennettiin seurakunnan maalle Klakin pellolle Keuruun kirkonkylän keskustaan vuonna 1910. Rakentamista varten perustettiin osakeyhtiö.

Piirrokset oli suunnitellut arkkitehtiylioppilas Valde Aulanko, Keuruun entisen kanttorin K. A. Ahlmanin poika. Pirtin vihkiäisjuhlaa vietettiin 13.8.1910. Taloa laajennettiin 1930-luvulla rakentamalla toiseen kerrokseen lisää huonetilaa.

Kansallispirtti perustettiin yleisten sivistyspyrintöjen edistämiseksi ja suomalaisten kansallishengen kehittämiseksi Keuruun pitäjässä. Talossa pidettiin yhdistysten kokouksia, iltamia ja konsertteja.
Syksystä 1917 talo toimi Keuruun suojeluskunnan kokoontumispaikkana. Toisen maailmansodan aikaan pirtti oli joukkojen kokoontumis-, majoitus- ja muonituspaikka.
Keuruun elokuvat alkoi toimia Pirtillä 1939 ja jatkoi siellä elokuvaesityksiä 1950-luvun lopulle. Vuodesta 1930 Pirttiä käytettiin myös käräjätalona. Rakennuksessa on toiminut myös huonekaluliike Musakka.

Osakeyhtiö joutui vararikkoon 1960-luvun lopulla. Sen jälkeen Kansallispirtti toimi lähinnä varastona ja rakennus purettiin syksyllä 1977. Paikalle rakennettiin E-liikkeen rakennus. E-Market avasi ovensa marraskuussa 1978. Rakennus sijaitsee osoitteessa Keuruuntie 8 , jossa vuonna 2017 toimii Löytötex.

Lähteet: Rainio, Jussi: Keuruun Kansallispirtti In memoriam. Suur-Keuruun sanomat 1.12.1977.

Aihe

rakennukset, rakennettu ympäristö, Keuruu

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Teksti kertoo Keuruun keskustassa sijainneen Kansallispirtin rakennushistoriasta ja käytöstä 1910-1977.

Kuva: Keuruun museo, Forsmanin kokoelma. Kuvaaja Aarne Forsman.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Geolocation