Autio, Asarias

Asarias Autio.jpg

Aihe

Liesjärvi (Keuruu), hiihtäjät, hiihto

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Asarias Autio syntyi Ähtärissä, josta perhe muutti 1880-luvun alkupuolella Keuruun ja Pihlajaveden rajamaille Liesjärvelle Autio-Välkyn tilalle ja ryhtyi samalla käyttämään tilan nimeä sukunimenään. Autio oli tiettävästi ensimmäinen keskisuomalainen hiihtäjä, joka edusti Suomea ulkomaisissa kilpailuissa. Hän oli Suomen edustajana Ruotsissa Tukholmassa pidetyissä pohjoismaisissa kisoissa v. 1901; kilpailuja pidettiin myös Pohjoismaiden mestaruuskilpailuina.

Asarias saavutti ensimmäisen suuremman voittonsa vuonna 1899 Vaasassa 15 kilometrin kisassa lyödessään kaikki pohjoismaiset mestarihiihtäjät. Vaikuttava osoitus Aution taidoista oli myös vuoden 1901 Oulun hiihtojen 30 kilometriä, jonka hän voitti tehden huikean "ME-ajan" 1.45.15. Silloinen "normaaliaika" samalla matkalla oli reilut kaksi tuntia.

Vuoden 1902 jälkeen hän matkusti Amerikkaan, jonne hänet veti seikkailunhalu ja hyväpalkkainen työ. Koti-Suomessa hän oli työskennellyt metsätyömiehenä. Uudella mantereella Autio hankki dollareita myös hiihtämällä. Vuonna 1907 hänet julistettiin "maailmanmestariksi" Minnesotan osavaltion kilpailuissa, jossa noin 10 kilometrin kisaan osallistui 23 miestä - maaliin pääsi vain seitsemän. Autio kävi tämän jälkeen Amerikassa vielä toisen kerran, kunnes palasi vuonna 1912 ja hankki tilan Ähtäristä Myllymäen aseman lähistöltä. Hän kuoli vuonna 1920 keuhkokuumeeseen.

Asarias (jonka etunimestä käytettiin myös muotoja Asari ja Assaria) Autio oli Keski-Suomen menestyksekkäin hiihtäjä vuosisadan vaihteessa, mutta Aution perhe kasvatti muitakin hyviä hiihtäjiä. Asariaan veljet Herman ja Valto menestyivät Keski-Suomen kilpailuissa ja hänen poikansa Asseri valtakunnallisestikin.

Elinvuodet

1874-1920

Kirjallisuutta

Järvinen Lauri: Anton Collin ja Matti Raivio, uljaan urheilutarun sankarit : Keuruun seudun suurhiihtäjät Asarias Autiosta Asseri Autioon. Lauri Järvinen, Art-Print Oy, 2012.

Rasilainen Kirsi, Keski-Suomen hiihdon historia. SVUL Keski-Suomen piiri, 1987.

http://pihlajavesi.keuruu.fi/kyla/mattiraivio/asariautio/index.htm