Autio, Asarias

Asarias Autio.jpg

Aihe

Pihlajavesi (kunta), hiihto

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Lähde

Keski-Suomen hiihdon historia

Biografia

Pihlajavedeltä kotioisn ollut Asari Autio oli tiettävästi ensimmäinen keskisuomalainen hiihtäjä, joka edusti Suomea ulkomaisissa kilpailuissa. Hän oli Suomen edustajana Ruotsissa Tukholmassa pidetyissä pohjoismaisissa kisoissa v. 1901; kilpailuja pidettiin myös Pohjoismaiden mestaruuskilpailuina.

Asari saavutti ensimmäisen suuremman voittonsa Vaasassa v. 1899 15 km:llä lyödessään kaikki pohjoismaiset mestarihiihtäjät.

Vaikuttavin osoitus Aution taidoista oli v. 1901 Oulun hiihtojen 30 km, jonka hän voitti tehden huikean "ME-ajan" 1.45.15; silloinen "normaaliaika" samalla matkalla oli reilut kaksi tuntia.

Vuoden 1902 jälkeen hän matkusti Amerikkaan, jonne hänet veti seikkailunhalu ja hyväpalkkainen työ. Koti-Suomessa hän oli työskennellyt metsätyömiehenä. Uudella mantereella Autio hankki dollareita myös hiihtämällä. Vuonna 1907 hänet julistettiin "maailmanmestariksi" Minnesotan osavaltion kilpailuissa, jossa n. 10 km:n matkalle osallistui 23 miestä - maaliin pääsi vain 7.

Asari Autio oli Keski-Suomen menestyksekkäin hiihtäjä vuosisadan vaihteen molemmin puolin, mutta Keuruu kasvatti myös muita hyviä hiihtäjiä. Asarin veljet Herman ja Valde menestyivät myös hyvin Keski-Suomen kilpailuissa.

Elinvuodet

1874-1920

Kirjallisuutta

http://pihlajavesi.keuruu.fi/kyla/mattiraivio/asariautio/index.htm